Descopera Bihorul – natură, cultură, tradiții – ediția aII a 2016

ultima actualizare: 24 Mai 2016

Duminica, 17 aprilie 2016, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului Bihor, în parteneriat cu Fundația Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar, a organizat a doua ediție a proiectului ”Descoperă Bihorul – natură, cultură, tradiții”. Proiectul este unul de promovare a obiectivelor turistice din judetul Bihor, mai puțin cunoscute publicului larg, pe care inițiatorii acestuia își propun să le aducă în fața presei, a bloggerilor și a fotografilor profesioniști, pentru ca aceștia, la rândul lor, să le prezinte publicului larg.

 

Traseul ales pentru această ediție a proiectului a fost Oradea – Bratca – Damis – Rosia – Pomezeu – Luncasprie (Lacul Vida). Prima oprire a fost o intalnire de suflet cu sacralitatea monumentală a comunității bihorene de pe valea Crișului Repede, Biserica de lemn de la Beznea. Edificiul religios este considerat cea mai mare biserică de lemn din Bihor și adăpostește, pe lângă stilul arhitectural care o evidențiază, pictură iconografică destul de bine conservată pe lemnul din interior, precum și obiecte de cult de însemnătate istorică și spirituală incontestabilă.

Frumusețea peisajul bihorean bucură ochiul însetat de frumos și liniștește sufletul zbuciumat de grijile cotidiene. O dovedesc cel mai bine mirificele peisaje ce se deschid privirii trecătorului pe crestele Pădurii Craiului, pe ruta dintre Bratca și Roșia. Aici cerul intră într-o comuniune existențială cu muntele, cu valea, cu pădurea, iar amprenta traiului ancestral al bihorenilor e bine păstrată, în arhitectura și agricultura tradițională.
          Cu bucuria și liniștea verdelui care răsare pe creste și văi de munte la început de primăvară, călătorii acestei ediții s-au oprit, pentru o nouă doză de spiritualitate și cultură tradițională la Festivalul de Pricesne de la Roșia. Grupuri de copii și tineri, majoritatea din comunitățile bihorene adiacente, si-au ridicat glasurile spre ceruri și au adus, în fața unui public numeros, liniștea și pacea interioară, pe care, pierduți în cotidian o regăsim tot mai greu și mai rar. Îmbrăcați în costume populare ce purtau amprenta originalității și a autenticului te transpuneau, pe tine ca privitor, în casa bunicilor, amintind de copilaria simplă și senină, când timpul nu avea valoare.
Pe fundal de deal verde și cer albastru, pe o terasă liniștită și retrasă, la Pensiunea Dorel Codoban din Lazuri de Rosia, gustul slăninei, cârnațului și a cașului proaspăt a alinat foamea călătorilor. Pe lângă savuroasele bucate tradiționale am admirat tenacitatea și, oarecum, curajul
familiei regretalui meșter popular, făuritor al celebrei viori cu goarnă, Dorel Codoban, de a se angrena în hățișul birocratic al unei investiții private pe fonduri europene. Dar ceea ce au reușit să facă acolo a demonstrat că se poate. Au demonstrat că nimic nu e prea mult sau prea greu atunci când dorești să păstrezi vie tradiția locală și memoria unui mare meșter popular. Atelierul în care meșterul aducea la viață vioara cu goarnă este și azi așa cum l-a lăsat el la trecerea în nefiintă, și a fost transformat într-un punct de atracție pentru pensiunea care îî poartă numele. 


5. Cetatea Kornis – Pomezeu – sesiune foto shooting – prezentarea costumelor populare
6. Lacul Vida

 

PARTENERI

  • 21951509_1537207092984005_478078238_o
  • durans
  • 32095438_173325986662009_2419507128269012992_n
  • era
  • isj bihor
  • sigla t2